DEBATT: Stärk Sveriges ledande FoU-position med Innovationsavdraget

Vi föreslår ett nytt ekonomiskt incitament riktat till FoU-bolag, skriver Gunilla Osswald, vd BioArctic; Gustaf Salford, vd Elekta och Per Alfredsson, vd AstraZeneca AB, i ett debattinlägg i Dagens Industri i veckan.

Sverige har historiskt varit ett fantastiskt land för oss som investerar i forskning och utveckling (FoU). När WIPO (The World Intellectual Property Organization) listar världens mest innovativa ekonomier i den ansedda rankningen Global Innovation Index, då hamnar Sverige i den absoluta toppen. År efter år har vi hamnat på en andraplats. Även när man tittar på hur stor andel av BNP som länder lägger på FoU, så kallad FoU-intensitet, så ligger Sverige bra till. Under 2022 var det bara Belgien i hela EU som hade en högre FoU-intensitet än Sveriges 3,4 procent.

Den privata sektorns investeringar är oerhört viktiga för Sveriges ställning som en ledande FoU-nation. Företagssektorn står för ungefär tre fjärdedelar av Sveriges totala FoU-utgifter. Sveriges forskningsklimat har främjat innovation, vilket har uppmuntrat till investeringar, och det är viktigt att näringslivet och staten fortsätter att jobba tillsammans för att säkerställa att Sverige förblir ett attraktivt land för FoU-investeringar, för små såväl som stora internationella företag.

Men i dagens knivskarpa globala konkurrens kan vi inte ta Sveriges ledarskap inom FoU för givet. Även om ekonomin i Sverige är på väg att återhämta sig och inflationen har fallit, så har både USA och Kina de senaste åren haft en väsentligt snabbare tillväxt än Europa och Sverige. När Europa riskerar att tappa ännu mer konkurrenskraft lägger alltfler företag sina FoU-investeringar i USA och Asien.

Till exempel inom life science har investeringsgapet inom FoU mellan Europa och USA ökat med häpnadsväckande 1.000 procent de senaste två decennierna – från 2 miljarder euro under 2002 till 25 miljarder euro under 2020, enligt den europeiska branschorganisationen EFPIA. Enligt Eurostat brottas andra branscher med liknande utmaningar, där företag och investerare alltmer tittar på USA, Sydkorea, Japan och Kina, snarare än Europa.

Det finns åtgärder som Sverige kan vidta för att behålla och stärka vår position som ledande inom FoU. Något som är helt nödvändigt är att stärka konkurrenskraften på skattesidan. Även om Sverige har en bolagsskatt i nivå med OECD-genomsnittet – vilket i sig inte är tillräckligt för att vara konkurrenskraftigt på skattefronten – så ligger vi rejält efter när det handlar om skatteincitament som främjar FoU-verksamhet. Som en liten, exportberoende ekonomi kan skattepolitiken spela en avgörande roll för att skapa innovation, samtidigt som den både skyddar befintliga jobb och skapar nya arbetstillfällen.

Vi föreslår därför ett nytt ekonomiskt incitament riktat tillFoU-bolag. Vi kallar det Innovationsavdraget (Qualified Refundable Tax Credits). Det är en globalt beprövad och populär modell från OECD som handlar om att ge skattekrediter på till exempel 30 procent av kvalificerade FoU-utgifter, som lönekostnader, köpta tjänster och förbrukningsvaror. Innovationsavdraget skulle gynna alla typer av bolag, från startup-bolag till multinationella koncerner.

Innovationsavdraget skulle stärka Sveriges konkurrenskraft, locka internationella bolag att investera här, skapa nya högkvalificerade jobb, och på sikt öka skatteintäkterna genom att bredda skattebasen. Avdraget har redan framgångsrikt införts i både Irland och Storbritannien, vilket har inneburit ett betydligt mer attraktivt investeringsklimat för FoU-företag.

Man ser tydligt hur ekonomiska incitament styr var investeringarna hamnar. Irland har till exempel trefaldigat sina life science-investeringar under drygt tio år. Flera andra länder är nu i färd med att införa FoU-incitament liknande Innovationsavdraget. Vi uppmanar därför regeringen att i den statsbudget som nu förhandlas tillsätta en utredning, där man undersöker ett nytt kraftfullt skatteincitament för FoU-verksamhet. Vi är övertygade om att en sådan utredning skulle visa på stora, positiva effekter för Sverige.

Nu är det läge att ta vara på den möjlighet som uppstår när ekonomin förbättras, för att ytterligare stärka vår konkurrenskraft. Genom att jobba tillsammans i den offentliga och privata sektorn kan vi säkerställa att vi både behåller och stärker svensk FoU.

Det kommer inte bara gagna arbetstagare och företag här hemma, utan också skapa nya möjligheter till innovation som kommer människor till del runtom i hela världen.

Per Alfredsson, vd, AstraZeneca AB
Gustaf Salford, vd, Elekta
Gunilla Osswald, vd, Bioarctic

 

Källa: Dagens Industri