Sjukvården i fokus i svensk Natoövning
För sex månader sedan blev Sverige medlem i Nato och i måndags påbörjades en omfattande Natoövning på svensk mark. Tillsammans med Försvarsmakten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska Sveriges förmåga som värdland prövas vid en storskalig evakuering av skadade. ”Att vi nu övar är en viktig del i vidareutvecklingen av det svenska totalförsvaret”, säger Taha Alexandersson, beredskapschef på Socialstyrelsen.
Natomedlemskapet ställer helt nya krav på Sverige och vår förmåga att stötta andra medlemsländer i händelser av kris eller krig.
– Att vi nu övar det militära och civila sjukvårdssystemet tillsammans är värdefullt både för oss som land, men även för den framtida planeringen inom Nato, säger Taha Alexandersson.
Taha Alexandersson, beredskapschef på Socialstyrelsen. Foto: Socialstyrelsen.
Storskalig evakuering av patienter
Under veckan kommer två parallella övningar utspela sig där Sveriges förmåga att ta emot och vårda ett stort antal evakuerade ska prövas. Mer än 150 personer från 16 länder deltar i övningarna. Scenariot omfattar en storskalig patientevakuering från Natos norra flank till andra medlemsländer, däribland Sverige.
De fiktiva patienterna kommer såväl att vårdas i Sverige som transporteras vidare till sina hemländer. Koordineringen av denna storskaliga förflyttning ska ske via en internationell bas i Sverige vilket ställer höga krav på samordning med Nato, EU och övriga bilaterala kontakter.
Socialstyrelsen får central roll
I det fall Nato initierar en storskalig evakuering av sårade eller skadade till eller genom Sverige kommer Socialstyrelsen att få en central roll i hanteringen. Det handlar om samordning mellan sjukvårdsregionerna, samverkan med de militära medicinska förbanden, samt även att hantera frågor om logistik, utrustning, personal och kompetens.
– I händelse av en massevakuering av många skadade till Sverige kommer samtliga regioner att påverkas på något sätt och där behöver Socialstyrelsen tillsammans med sjukvårdens huvudmän utforska och befästa sina roller som Natoallierade, säger Taha Alexandersson.
Massevakuering ställer nya krav
Parallellt med den internationella övningen kommer även svenska regioner och myndigheter utforska den svenska förmågan att hantera en eventuell massevakuering enligt de krav och förväntningar som Nato ställer på Sverige som nytt medlemsland.
– Att öva massevakueringar och internationella patientflöden är nytt, både för Sverige men även inom Natostrukturen. Att vi nu övar både med internationella allierade och unionsmedlemmar samtidigt som vi övar med sjukvårdsregioner och svenska myndigheter kommer att ge oss värdefulla insikter om våra styrkor, men även vilka åtgärder vi behöver vidta inom sektorn hälsa, vård och omsorg för att ytterligare stärka vår hantering av patientflöden, säger Taha Alexandersson.
Fakta om Natoövningen
- Den internationella delen av övningen leds av Natos multinationella medicinska koordinationcenter, MMCC-E, som har mandat både från Nato och EU.
- Övningen går under namnet Casualty Move 2024 (CAMO 24) och är den första övningen som Sverige står värdland för sedan inträdet i Nato.
- CAMO 24 är den fjärde övningen i denna medicinska övningsserie, där fokus för årets övning omfattar medlemsstaternas beredskap och förmågor för individuell och kollektiv patientflödeshantering vid masskadeutfall.