Sjukvårdsministern om budgetsatsningar på hälso- och sjukvården
Idag har sjukvårdsministern publicerat ett tal på Regeringens hemsida, där hon berättar om budgetsatsningar på hälso- och sjukvården. Trots ekonomiska utmaningar och ökade kostnader, främst på grund av inflationens påverkan på regionernas pensionsavtal, fortsätter regeringen att investera stort i vårdens kapacitet, personalförsörjning och utveckling. Totalt planeras satsningar på över 64 miljarder kronor nästa år, där fokus ligger på att stärka vårdkapaciteten, minska vårdköer och förbättra tillgången till vård för kvinnor och cancerpatienter.
I talet betonar sjukvårdsministern regeringens åtgärder för att möta de utmaningar som vården står inför. Dessa inkluderar stora investeringar för att stärka vårdkapaciteten och korta vårdköer, med 7,5 miljarder kronor avsatta för detta ändamål under 2025. För att möta kompetensbristen inom vården satsar regeringen vidare på personalförsörjning och arbetsmiljö med 480 miljoner kronor årligen. Inrättandet av en nationell vårdförmedling ska också bidra till att effektivisera tillgången till vårdplatser och minska köerna.
Vidare förlänger regeringen stödet till regionerna för att hantera de ekonomiska påfrestningarna som inflationen orsakat, samt satsar på att utveckla primärvården och det civila försvaret. Specifika satsningar på jämställd vård, kvinnors hälsa och cancervården fortsätter med fokus på personcentrerad vård och jämlikhet. Dessutom påbörjas ett nytt initiativ inom precisionshälsa, som lovar att skapa skräddarsydda behandlingar för varje patient.
Regeringens budgetproposition för 2025 signalerar en tydlig ambition att stärka den svenska sjukvården genom både kortsiktiga och långsiktiga satsningar. Samtidigt som viktiga områden som personalbrist, vårdköer och regionala ekonomiska svårigheter adresseras, finns en vision för framtidens vård genom initiativ som precisionshälsa och nationell samordning av vårdkapacitet. Dessa satsningar understryker regeringens mål att skapa en mer tillgänglig, jämlik och hållbar sjukvård för hela befolkningen.