Lifs vd i regeringens näringslivsråd för totalförsvar och krisberedskap

När regeringens näringslivsråd för totalförsvar och krisberedskap sammanträdde den 15 oktober deltog Lifs nya vd Sofia Wallström för första gången. Rådet leds av civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin och läkemedelsbranschen är en av de samhällskritiska industrier som deltar i det tvärsektoriella kunskapsutbytet för att stärka Sveriges beredskap.

Lejonparten av mötet handlade om Sveriges arbete med att säkra tillgången till livsmedel vid kris och krig – ett område som har många likheter med läkemedelsberedskap. Fokus låg på samverkan med företagen, hur Livsmedelsverket involverar dem i arbetet och hur branschen jobbar med beredskap: från LRF till Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel.

Gemensamma utmaningar för läkemedels- och livsmedelsindustrin

Både läkemedels- och livsmedelsindustrin har omfattande och komplexa försörjningskedjor som dessutom är importberoende. De måste vara rustade för att hantera plötsliga ökningar i efterfrågan eller störningar i produktion och distribution. Företagen behöver också tillräcklig ekonomisk kompensation för att täcka kostnaderna för lagerhållning och beredskapsåtgärder.

– Våra branscher har liknande utmaningar och det var intressant att höra om livsmedelssektorns strategier och inspel till regeringen, säger Sofia Wallström. Något Lif lyfter som centralt för en stabil läkemedelsförsörjning till sjukvård och apotek är en nationell överblick över behov och efterfrågan. Samverkan mellan privata aktörer, myndigheter och offentlig verksamhet är nödvändigt. Det är ett område där läkemedelsbranschen och övriga aktörer inom beredskapssektorn HVO (vård, hälsa och omsorg) kommit långt i arbetet.

Kontinuerlig bemanning avgörande för läkemedelsberedskap

Krigsplacering stod också på agendan. En stabil tillgång till läkemedel utan leveransstörningar är grundläggande i beredskapsarbetet. Företagens främsta bidrag till totalförsvaret är att fortsätta sin ordinarie verksamhet. Fokus bör därför ligga på att företagen har förutsättningar att bedriva sin verksamhet utan avbrott i krigssituationer, fastslår Sofia Wallström.

– Alla delar i försörjningskedjan måste vara välbemannade om Sverige ska kunna upprätthålla leveranser till sjukvård och apotek. De som arbetar på läkemedelsföretagen har specialistkunskap som är absolut nödvändig för att säkra Sveriges totalförsvar och krisberedskap. Det är viktigt att de krigsplaceras på sina arbetsplatser i händelse av kris och krig.

Sofia Wallström lyfter också konkurrenskraft och goda förutsättningar att verka i normalläge som nyckelfaktorer för stark beredskap.

– Företag som är konkurrenskraftiga och robusta i fredstid står väl rustade att upprätthålla försörjningen av samhällskritiska varor och tjänster om krig bryter ut.

Källa: Lif.se