Vår nya nationella cancerstrategi ska förbättra cancervården

Förra veckan presenterade regeringen ett förslag till en uppdaterad nationell cancerstrategi. Målet är att stärka Sveriges position som ett ledande land inom cancervård, minska risken för cancer och ge patienter bättre livskvalitet både under och efter sjukdom. Bakom strategin står Mef Nilbert, professor och utredare, som betonat vikten av att skapa en vård som är jämlik, patientfokuserad och framåtblickande.

Utredaren Mef Nilbert och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) presenterar förslag på en uppdaterad nationell cancerstrategi. Bild: Claudio Bresciani/TT

Trots att Sverige redan ligger i framkant när det gäller cancervård är cancer fortsatt den främsta orsaken till förlorade levnadsår i landet och väntas inom kort bli den vanligaste dödsorsaken. Det är en verklighet som regeringen nu vill förändra genom ambitiösa och breda reformer.

– Sverige är ett ledande land inom cancervård, men det är viktigt att vi vidtar åtgärder för att säkerställa att vi behåller den positionen. Den uppdaterade strategin har potential att göra stor skillnad för både patienter och vården i stort, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Tre tydliga mål
Strategin bygger på tre övergripande mål: att minska risken att utveckla cancer och få fler att diagnostiseras tidigt, att öka överlevnaden och att ge patienter bästa möjliga livskvalitet under och efter sin sjukdom.

För att förebygga cancer föreslås åtgärder som ska minska exponeringen för kända riskfaktorer. Bland barn och unga vill man införa tobaksfri skoltid, erbjuda skolfrukt och reglera marknadsföring som riktar sig mot unga. För vuxna handlar det om att stärka folkhälsan genom att minska tobaks- och alkoholkonsumtion, främja fysisk aktivitet och minska skadlig UV-strålning.

Snabbare vård och bättre behandlingar
Ett centralt förslag är att standardisera vårdförlopp för att säkerställa att alla patienter får snabb och effektiv behandling. Målet är att patienten ska få behandling inom 21 dagar från diagnos. För att stödja detta föreslås en nationell plan för strålbehandling, tillsammans med ett precisionsdiagnostiskt nätverk som ska förbättra möjligheterna att ge rätt behandling till rätt patient.

Dessutom lyfts behovet av att stärka den kliniska forskningen fram. Genom förbättrade möjligheter till kliniska studier ska ny kunskap snabbare kunna omsättas i vården, vilket i sin tur ska bidra till högre överlevnad och bättre behandlingsresultat.

Fokus på hela sjukdomskedjan
Förslaget har också ett tydligt fokus på patientens livskvalitet under och efter cancersjukdomen. Rehabilitering ska bedömas tidigt och återkommande för att säkerställa att patienter får rätt stöd under hela sjukdomsförloppet. Dessutom vill man ge barn och unga vuxna längre uppföljningstid för att hantera sena effekter av cancerbehandlingar.

Palliativ vård ska erbjudas tidigt i vårdförloppet för att förbättra patientens livskvalitet, och vården ska bli mer individanpassad.

”Cancervård är mer än behandling; det handlar också om att möta patientens behov under och efter sjukdom”, säger Mef Nilbert.

Jämlik vård för alla
En viktig del av strategin är att minska ojämlikheter inom vården. En ny cancerinfrastruktur föreslås, med målet att ge alla patienter tillgång till bästa möjliga vård oavsett var i landet de bor. Detta inkluderar en översyn av läkemedelssystemet för att säkerställa att cancerläkemedel är tillgängliga för alla som behöver dem.

Bred inbjudan till remiss
Socialdepartementet betonar vikten av att alla delar av samhället bidrar till att forma strategin. Remissförfarandet öppnar för insikter från vårdgivare, forskare och patientorganisationer.

”Förslagen i den här strategin är ambitiösa och har potential att göra verklig skillnad. Jag hoppas att många aktörer tar chansen att lämna sina remissvar”, säger Acko Ankarberg Johansson.

Med den nya strategin hoppas regeringen möta de stora utmaningarna inom cancervården och samtidigt fortsätta utveckla Sverige som ett föregångsland. Cancer påverkar alla delar av samhället, och den föreslagna strategin syftar till att förbättra livet för både dagens och morgondagens patienter.