Ny rapport om vaccination och skydd bortom influensa

Information och erbjudande om influensa­vaccination måste erbjudas till samtliga riskgrupper, inte bara 65+. Sverige måste bli bättre på att se nyttan av vaccination, och tänka bortom förebyggandet av influensasjukdom: protection beyond flu. Borde inte Sverige följa andra länder och göra förstärkt vaccin till standard för äldre?

Inför influensasäsongen 2024–2025 har Folkhälsomyndigheten och flera av Sveriges regioner gått ut med information om att för få personer från 65 års ålder har vaccinerat sig mot influensa. En femtedel av Sveriges befolkning får influensa varje vinterhalvår och äldre samt personer i riskgrupper som inte är vaccinerade riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom.

“Inför de stundande högtiderna är det extra viktigt att äldre och personer i riskgrupper skyddar sig mot influensa, eftersom många samlas under jul och nyår. Det är lättare att bli smittad vid dessa tillfällen, och givetvis vill ingen vara sjuk i influensa under julen, eller drabbas av någon av de allvarliga komplikationer som viruset kan leda till,” säger Rolf Gustafson, infektionsläkare, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi.

Sanofi har tagit fram en rapport i syfte att öka kunskapen om influensa och sjukdomens riskgrupper, samt för att föra diskussion om vikten av att titta bortom skyddet mot själva influensasjukdomen. Influensa kan orsaka inflammation i bihålor och luftrör, och akuta infektioner kan bland annat påverka hjärtat och leda till hjärtinfarkt, stroke eller lunginflammation. Vaccination mot influensa kan ge skydd mot svåra komplikationer och annan samsjuklighet, men många som tillhör en riskgrupp är inte ens medvetna om det, eller att de utgör en målgrupp för vaccination.

“Influensavaccination skyddar antagligen mot en hel del andra sjukdomar, men där vi har bäst evidens, det är inom hjärtkärlsjukdomar. Där vet man att influensavaccination har en viss skyddande effekt. Får en patient influensavaccination direkt efter en hjärtinfarkt så ger det ett uttalat skydd,” säger Ole Fröbert, MD, PhD, professor vid Örebro Universitet och vid Steno Diabetes Center i Århus, Danmark, i rapporten.

Det finns olika typer av influensavaccin och för personer över 65 års ålder finns förstärkt vaccin som är speciellt framtaget för att ge ett bättre skydd till den som svarar sämre på standardvaccin på grund av ett svagare immunförsvar. Förstärkt vaccin rekommenderas idag som förstahandsval till äldre i ett växande antal länder världen över, bland annat i Tyskland och vårt grannland Danmark. I Sverige rekommenderas förstärkt vaccin endast till personer på särskilda boenden (SÄBO).

Influensa är en av de vanligaste dödsorsakerna idag, men de många komplikationerna gör den direkta dödligheten svår att mäta. Sverige måste bli bättre på att se vaccination ur ett bredare perspektiv, och tänka bortom förebyggandet av influensasjukdom: protection beyond flu.

Läs mer i rapporten ”Influensa­vaccination – Skydd mot mer än influensasjukdom” som finns här.

Om influensa

Influensa är en smittsam virusorsakad infektion som ger en allmän sjukdomskänsla i kroppen, feber, hosta, ont i muskler, leder och hals samt rinnande näsa. Ungefär en halv miljard människor drabbas globalt varje år. I Sverige fick 16 000 personer diagnosen influensa, dock är mörkersiffran stor. Personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka av influensa rekommenderas vaccination inför varje influensasäsong. Utöver skydd mot sjukdom kan vaccination även innebära ett skydd mot virusets allvarliga följdsjukdomar, exempelvis hjärtkärlsjukdom.