Bara bäst är bra nog för Amgen
Bara bäst är bra nog för Amgen
1980-talets Kalifornien måste ha haft en frodig jordmån, varur bjässar som Apple och Amgen har grott. Medan Apple för alltid kommer att förknippas med Steve Jobs har Amgen en egen husgud: Fu-Kuen Lin. Denne tystlåtne forskare lyckades 1983 isolera och klona genen som styr njurarnas produktion av hormonet erythropoietin, som i sin tur stimulerar stamceller i benmärgen att producera röda blodkroppar. Några år senare godkändes Epogen, som förbättrat livet för miljontals njursjuka med blodbrist.
– Det betydde allt för oss. Vi fick en produkt till marknaden och kunde finansiera fortsatt forskning, säger Mattias Wik, affärsområdeschef för general medicine. Enligt honom ”allt som inte är cancer”. Nästa forskningsgenombrott kom 1986 och resulterade
fem år senare i Amgens största vinstmaskin, Neupogen, ett läkemedel som stimulerar tillväxten av vita blodkroppar för att bland annat skydda cancerpatienter mot infektioner.
– Produkten främjar tillväxten av röda eller vita blodkroppar, men de har också varit en oerhört viktig tillväxtfaktor för Amgen, säger Elisabet Lundborg, affärsområdeschef för onkologi och hematologi. Så sant. Med dessa storsäljare – och några till – har Amgen under sina 35 verksamhetsår säkrat en plats som en av branschens giganter, omsätter runt 160 miljarder kronor (2014) och har mer är 20 000 medarbetare runt om i världen. En global framgångssaga där Sverige utgör en vital beståndsdel.