AstraZeneca och WWF i samarbete för mer hållbar vattenförvaltning
Nu inleder läkemedelsbolaget AstraZeneca och Världsnaturfonden WWF ett samarbete för att kartlägga verksamhetens påverkan på vatten. I ett första steg ska partnerskapet identifiera AstraZenecas vattenrisker och ta fram rekommendationer för företagets långsiktigt hållbara vattenförvaltning.
Vatten är en förutsättning för liv på jorden och en viktig resurs i tillverkningen av bland annat läkemedel. Men läkemedelsbranschen påverkar också genom vattenintensiva och förorenande produktionsprocesser.
– Det är positivt att AstraZeneca tar ett större grepp för att förstå sin påverkan och hur de kan utveckla sin vattenförvaltning. Med vårt gemensamma arbete vill vi också uppmuntra andra aktörer i läkemedelsindustrin att följa efter, säger Daniel Robertsson, chef för Samhälls- & Näringslivsutveckling på WWF.
I en första fas ska vattenexperter på WWF analysera AstraZenecas påverkan och identifiera vattenrisker inom verksamheten globalt. Utifrån kartläggningen ska rekommendationer för AstraZenecas långsiktiga arbete tas fram, inklusive förslag på förbättringsprojekt i regioner med stora vattenrisker.
– Vi vet att en hälsosam planet bidrar till friskare människor och hälsa är kärnan i det vi gör. Som företag vill vi ta ansvar för en mer hållbar vattenförvaltning, samtidigt som samarbetet med WWF är en investering i vår framtida affärsverksamhet – tillgång till rent och friskt vatten är avgörande för produktionen av läkemedel, säger Katarina Ageborg, EVP Sustainability and Chief Compliance Officer på AstraZeneca.
Avtalet löper i en första fas fram till början av 2021.
För mer information, kontakta: Daniel Robertsson, chef för Samhälls- och Näringslivsutveckling, WWF: 072-5110353 eller [email protected]
Fakta: En hållbar vattenförvaltning (water stewardship) handlar om att företag förstår riskerna med vattenbrist och föroreningar. Det innebär också att de vidtaråtgärder för att säkerställa att vattnet hanteras hållbart som en gemensam offentlig resurs. Det räcker inte att bara sträva efter effektivitet. Med en hållbar vattenförvaltning tar man ett steg längre där den privata sektorn samarbetar med regeringar, andra företag, organisationer och lokalsamhällen för att skydda och vårda de gemensamma sötvattenresurserna.
Fakta: Vatten täcker 70 procent av vår planet. Bara 1 procent av världens vatten är sötvatten som är tillgängligt för människor. Nästan tre av tio personer världen över saknar rent dricksvatten hemma och står inför ökad risk för kolera, dysenteri och tyfus. Företag och beslutsfattare måste agera för att vända den negativa trenden.