Medicinteknisk support i hemmet – växande yrkeskår i cancervården
Det finns många sjuksköterskor i Sverige men ytterst få har samma arbetsuppgifter som Daniel Färninger i Karlstad som tillhör en helt ny och växande yrkeskår. Han är en av landets sex DSS:er (Device Support Specialist) och hans speciella arbete handlar om att tillhandahålla teknisk support till glioblastom-patienter som får behandling i hemmet med en bärbar Tumor Treating Fields (TTFields)-apparat.
Daniel Färningers nya arbetsområde är inte bara – ovanligt – det är också väldigt stort till ytan. Hans ”upptagningsområde” består av både Värmland och Dalarna. I genomsnitt brukar han serva omkring tjugo patienter som ordinerats TTF-behandling av sina läkare.
– Det är två stora län så det brukar bli långa resor med den. bilen och en hel del ensamma kaffekoppar på macken, säger Värmlandsfödde Daniel som är 41 år gammal och blev färdig sjuksköterska 2007. Han arbetade på infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad i sju år och gick sedan vidare till en tjänst på ett kommunalt äldreboende och så småningom hemsjukvården.
– Jag trivdes jättebra med att arbeta med patienter i hemmet men jag har också alltid varit mycket intresserad av teknikutveckling och utbildning. De sista två åren på kommunen arbetade jag bland annat med att förbättra journalsystemet. Inom mitt yrke finns det många olika vägar att gå och jag är alltid pigg på att testa nya saker och utmaningar.
Sagt och gjort. Efter att ha registrerat sig som arbetssökande inom medicinteknik på LinkedIn, blev Daniel Färninger i våras rekryterad till sitt nya arbete som DSS.
– När jag läste på om det här jobbet blev jag riktigt intresserad. Jag hade ingen specifik erfarenhet av att arbeta med hjärncancer, men i mitt jobb som sjuksköterska har jag träffat många människor i kris, både patienter och anhöriga, och i hemsjukvården fick jag lära mig de speciella regler som gäller när man arbetar i patientens hem. På ett sjukhus är patienten alltid i underläge, i hemmet är det vårdpersonalen som får respektera reglerna i den sjukes revir, säger Daniel, som även har erfarenhet av palliativ vård.