Hälsohot och innovationstät utveckling i Läkemedelsverkets omvärldsrapport
En kraftsamling inför framtida hälsohot och en samtidig positiv utveckling inom bland annat behandling av cancer- och blodsjukdomar samt demens. Det är två tydliga trender i Läkemedelsverkets omvärldsrapport för 2023.
– Omvärldsrapporten 2023 tecknar en bitvis dystopisk bild av vår omvärld. Därför kommer samverkan i EU och globalt att bli avgörande för hur vi lyckas möta de hot vi ser, mot folkhälsan och mot stabiliteten i vår omvärld. Bristsituationer på läkemedel parat med ökade cyberhot är ett ytterligare bevis för att det beredskapsarbete som nu pågår på myndigheten och i Sverige är viktigare än någonsin, kommenterar generaldirektör Björn Eriksson.
De tydligaste trenderna i Läkemedelsverkets omvärldsrapport
- Världsläget påverkar tillgången på läkemedel. En viktig orsak är att tillverknings- och distributionskedjor sträcker sig långt utanför Europas gränser och att tillverkare ibland är beroende av företag i tredje land som Indien och Kina.
- Förebyggande arbete pågår för att motverka framtida hälsohot. WHO förhandlar om ändringar i internationellt hälsoreglemente, EU-kommissionen har upprättat en ny samverkansfunktion för hälsohot och den europiska läkemedelsmyndigheten har fått utökat mandat.
- Läkemedel och medicinteknik är en viktig del av den civila beredskapen. Därför pågår ett arbete i Sverige för att säkra en god försörjningsberedskap för hälso- och sjukvård.
- Hälsodata och avancerade terapier är viktiga områden för life science-sektorn. Färska undersökningar i branschen visar också att yttre faktorer som påverkar life science-sektorn är klimatförändringar, cybersäkerhet och ökande regulatoriska krav och kostnader.