PODDTIPS: Läkemedlen skulle vara värdelösa utan hans smarta leveransmetoder
Robert Langer lyckades med vad som ansågs omöjligt: han fann ett sätt att transportera in stora läkemedelsmolekyler på rätt plats i kroppen med hjälp av smarta partiklar. Idag är han en av de mest citerade forskarna någonsin. Lyssna på Vetenskapsradion På djupet från Sveriges Radio P1.
75-årige Robert Langer i sitt arbetsrum på MIT där väggarna är täckta av inramade diplom från ansedda institutioner. Foto: Björn Gunér/SR
Han är kemiingenjören som istället för oljeindustrin valde sjukvården, och där kom hans kunskaper till enorm nytta. Hans upptäckter har hjälpt miljarder patienter i världen, inom allt från cancerbehandling till covidvaccin. Han har inte själv tagit fram läkemedlen, men de skulle vara fullständigt värdelösa utan hans smarta metoder för kontrollerad leverans till rätt ställe i kroppen, säger svenska professorn i nanoteknologi Maria Strömme.
Vi möter Robert Langer på hans laboratorium vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, strax utanför Boston, och hör om tiden då hela forskningsvärlden misstrodde och till och med hånade hans idéer, eftersom det han gjorde sågs som omöjligt. Lyssna på Vetenskapsradion På djupet från Sveriges Radio P1.
Reporter: Björn Gunér
[email protected]
Producent och programledare: Camilla Widebeck
[email protected]