EMA bekräftar rekommendation om uppdatering av covid-19-vacciner

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bekräftar sin tidigare rekommendation om uppdatering av covid-19-vaccinernas innehåll inför vaccinationssäsongen2024–2025.

EMA bekräftar sin tidigare rekommendation att basera covid-19-vaccin för säsongen 2024–2025 på den så kallade JN.1-subvarianten av omikron. Det förväntas ge ett gott skydd mot de varianter som nu cirkulerar. Vacciner mot JN.1-subvarianten från tillverkare utvärderas just nu av EMA.

På basen av ett uppdaterat vetenskapligt underlag ser EMA inget behov att ändra sin rekommendation. Medan andra myndigheter rekommenderat KP.2-vacciner bedömer EMA att underlaget är otillräckligt för att påvisa en fördel med dessa jämfört med JN.1-vacciner.

Målet med rekommendationen att säkra tillgången till uppdaterade vacciner i god tidinför hösten. Vaccinerna ska ge ett gott skydd mot den virusfamilj som förväntas dominera då, även om det inte går att förutspå exakt vilka virusstammar som kommer att cirkulera.

Beslut om vaccinationsprogram fattas av nationella myndigheter. EMA fortsätter att följa utvecklingen och kommer att kommunicera ytterligare information vid behov.

Rekommendationen att basera Covid-19 vaccin för säsongen 2024–2025 på den så kallade JN.1-subvarianten av omikron kvarstår. Det förväntas ge ett gott skydd mot de nu cirkulerande varianterna.