MSD avbryter fas 3-studie för kombinationsbehandling av småcellig lungcancer

MSD har meddelat att de avbryter sin fas 3-studie, KeyVibe-008, efter rekommendation från en oberoende datagranskningskommitté. Studien utvärderade en kombination av de experimentella läkemedlen vibostolimab och pembrolizumab (KEYTRUDA®) tillsammans med kemoterapi för förstalinjebehandling av patienter med omfattande småcellig lungcancer (ES-SCLC). Vid en planerad analys visade data att studiens primära mål, total överlevnad (OS), inte uppnåddes enligt förutbestämda kriterier. Dessutom upplevde patienter i behandlingsgruppen med vibostolimab och pembrolizumab fler biverkningar, inklusive immunrelaterade sådana, jämfört med kontrollgruppen.

MSD informerar nu de deltagande läkarna om beslutet och rekommenderar att patienter som behandlas med kombinationen ska erbjudas alternativ behandling med atezolizumab. Resultaten från studien kommer att delas med forskare. Trots att dessa resultat inte var de förväntade, betonar MSD att de är fortsatt engagerade i att utforska nya behandlingsmetoder för småcellig lungcancer och andra lungcancerformer.

Länk till det globala pressmeddelandet: Merck Provides Update on Phase 3 KeyVibe-008 Trial Evaluating an Investigational Fixed-Dose Combination of Vibostolimab and Pembrolizumab in Patients With Extensive-Stage Small Cell Lung Cancer.