Björn Eriksson blir ny generaldirektör för Socialstyrelsen

Regeringen har beslutat att utse Björn Eriksson till generaldirektör och chef för Socialstyrelsen. Anställningen gäller från och med den 15 augusti 2024 och i sex år. Björn Eriksson ersätter Olivia Wigzell med anledning av att hennes förordnande går ut.

– Jag är mycket glad att Björn Eriksson har accepterat uppdraget. Han är en erfaren och uppskattad myndighetschef och har det som krävs för att axla rollen som generaldirektör för Socialstyrelsen. Jag vill också tacka Olivia Wigzell för ett fantastiskt jobb under sin tid på Socialstyrelsen, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson vid en pressträff på Regeringskansliet på torsdagen.

Björn Eriksson kommer närmast från Läkemedelsverket, där han har varit generaldirektör sedan 2021. Dessförinnan har han bland annat varit hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Stockholm (2019–2021). Han har även varit landstingsdirektör i Jämtlands läns landsting (2013–2014) samt regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen (2015–2017).

Socialtjänsten och hälso- och sjukvården står inför många viktiga utmaningar. Socialstyrelsen har en nyckelroll i att möta dessa och stödja kommuner och regioner i deras arbete.

”Jag är hedrad, säger Björn Eriksson vid pressträffen, att få leda Socialstyrelsen som ansvarar för samhällets viktigaste områden.”

Foto: Ulrika Nyberg

Samtidigt utser Regeringen Joakim Brandberg till vikarierande generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Förordnandet gäller från och med den 15 augusti 2024 tills vidare, dock längst till dess att en ny generaldirektör och chef tillträder sin anställning.