WHO:s generaldirektör förklarar utbrott av mpox som en global folkhälsokris

WHO:s generaldirektör, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, har förklarat att den ökade spridningen av mpox (tidigare känt som apkoppor) i Demokratiska republiken Kongo (DRC) och flera andra afrikanska länder utgör ett internationellt hälsonödläge. Detta beslut baseras på rekommendationer från en expertkommitté som har granskat data från WHO och berörda länder. Kommittén anser att spridningen av mpox är ett allvarligt hot, med risk att spridas ytterligare i Afrika och möjligen utanför kontinenten.

Dr. Tedros betonade behovet av en samordnad internationell insats för att stoppa utbrotten och rädda liv. WHO arbetar redan nära med lokala samhällen och regeringar för att stärka åtgärderna mot spridningen av mpox. Spridningen av en ny virusvariant som främst överförs genom sexuella nätverk är särskilt oroande, vilket är en av huvudorsakerna till att detta hälsonödläge har deklarerats.

Mpox har funnits i DRC i över ett decennium, men antalet rapporterade fall har ökat markant de senaste åren, och i år har antalet fall överstigit fjolårets total med över 15 600 fall och 537 dödsfall. WHO arbetar nu för att säkerställa rättvis tillgång till vaccin och andra medicinska verktyg, samt för att få in nödvändig finansiering för att stödja insatserna mot mpox.