Nomineringsdags till Apotekarsocietetens största vetenskapliga pris

I en tid då vetenskaplig kunskap är mer tillgänglig än någonsin, blir forskningens roll i samhället allt viktigare. Forskning inom läkemedelsområdet är särskilt kritisk, med tanke på de globala hälsoutmaningar vi står inför. Med Scheelepriset lyfter Apotekarsocieteten fram forskare som har gjort banbrytande upptäckter inom läkemedelsforskning. Pristagarna är internationellt erkända forskare som fortfarande är aktiva inom sina respektive områden.

”Syftet är att priset både ska erkänna tidigare framgångar och stimulera fortsatt forskning. Det ska bli väldigt spännande att se viket område som tar hem nästa pris”, säger Lisa Bandholtz, vetenskaplig sekreterare på Apotekarsocieteten.


Lisa Bandholtz, vetenskaplig sekreterare på Apotekarsocieteten

Scheelepriset hyllar framstående forskare

Den världsberömda forskaren Carl Wilhelm Scheele är särskilt känd för sin upptäckt av syre men hans upptäckter ligger till grund för mycket av den vetenskap vi tar för given idag.

För att hedra Scheeles bidrag till vetenskapen, instiftade Apotekarsocieteten år 1961 Scheelepriset. Priset har sedan dess delats ut vartannat år till forskare som gjort exceptionella insatser inom läkemedelsområdet. Senast i raden av pristagare är Peter G Schultz, kemisk och syntetisk biologi, Craig Crews, PROTAC, Emmanuelle Charpentier, CRISPR samt Charles L Sawyers, molekylära mekanismer som orsakar tumörers resistens mot cancerläkemedel. Flertalet av dessa forskningsinsatser har banat väg för nya effektiva läkemedel inom många sjukdomsområden och bidragit till en bättre global hälsa.

Priset består av 250 000 kronor samt en medalj och ett diplom. Prisutdelningen kompletteras med ett symposium till pristagarens ära, vilket skapar en mötesplats för att bygga nätverk mellan Sverige och omvärlden inom aktuella forskningsområden. Målet med symposiet är att lyfta Sveriges roll som en viktig aktör inom den globala forskningsvärlden och Apotekarsocietetens ambition är att stärka den vetenskapliga dialogen.

”Vi fungerar som en plattform och underlättar nätverkande mellan forskare”, säger Lena Ring, VD för Apotekarsocieteten.


Lena Ring, VD för Apotekarsocieteten

Inspirera unga forskare

Sverige, med sin starka forskningskultur och sina framstående universitet, spelar en ledande roll i den globala vetenskapen. Genom att ge offentlig uppmärksamhet och erkännande till vetenskapliga prestationer uppmuntrar priser fortsatt forskning och utveckling inom olika vetenskapsområden.

”Vi hoppas att Apotekarsocietetens Scheelepris och symposium ska inspirera unga forskare och studenter att engagera sig i vetenskaplig forskning och att ta sig an komplexa problem och utmana existerande gränser inom sina respektive fält vilket kan leda till nya teknologiska och vetenskapliga framsteg”, säger Lena Ring, VD Apotekarsocieteten

 

Sista dagen att nominera till Scheelepriset är den 15 september. Du hittar all information du behöver för att nominera din egen forskning eller en kollegas på Apotekarsocietetens hemsida.

 

FAKTA:

Scheeles vetenskapliga bidrag

Under sin karriär upptäckte Scheele inte bara syre utan också en rad andra grundämnen såsom barium, klor, mangan, molybden och volfram. Han identifierade även flera viktiga organiska syror, vilket ytterligare underströk hans förmåga att bidra med ny förståelse för världens byggstenar. Trots att Scheele arbetade under relativt enkla förhållanden, och utan den moderna vetenskapens verktyg, lyckades han utföra experiment som förändrade vår förståelse av kemiska processer.

Hans arbete publicerades i en rad viktiga vetenskapliga skrifter, där Chemische Abhandlung von der Luft und dem Feuer från 1777 är ett av de mest kända. I detta verk dokumenterade han sina observationer om syre, ett ämne som han var först med att isolera.  Scheeles insikter om luftens sammansättning och förbränningsprocessen lade grunden för den moderna kemin och cementerade hans plats som en av Europas mest betydelsefulla kemister.