Bayer – bombsäker på fortsatt succé
Bayer – bombsäker på fortsatt succé
Världskoncernen Bayer har just haft sitt bästa år någonsin. Tvåsiffriga tillväxttal gör det svenska dotterbolaget till koncernens bäst presterande dotterbolag. Nu siktar företaget på att överträffa rekordet, bland annat med en liten “atombomb” i arsenalen.
Det är en stolt grupp Bayermedarbetare som samlas i ett avlångt konferensrum på Bayers skandinaviska huvudkontor i Solna utanför Stockholm. Inte utan skäl. Denna globala läkemedelsjätte har haft sitt bästa år någonsin sedan det grundades i Wuppertal för 153 år sedan. Försäljningen 2015 uppgick till en bit över 46 miljarder euro (runt 400 miljarder svenska kronor). Vinsten, EBITDA före extraordinära poster, steg med cirka 18 procent till rekordartade 10 miljarder euro (93 miljarder kronor). Den svenska verksamheten har bidragit till omsättningen med en miljard kronor. Låter det beskedligt? Tänk igen. Av koncernens 116 000 anställda har Sverige endast 200, varav 6 befinner sig i detta konferensrum. En av dessa är svenska dotterbolagets danske verkställande direktör och tillika chef för den skandinaviska pharma-verksamheten Henrik Wulff.
– De skandinaviska länderna har tre år i följd varit de snabbast växande inom koncernen. Vi har lyckats lansera 5–6 produkter samtidigt och har redan från början gjort allt rätt till 90 procent. Det är extraordinärt. Jag har varit i den här branschen i 30 år och aldrig varit med om någonting liknande. De senaste åren har verkligen varit en ”en gång i livet upplevelse”. Framgången blev som en snöboll som rullar av sig själv, säger han. Två av storsäljarna står för halva försäljningen i Sverige På det avlånga bordet har Bayer bullat upp med sina storsäljare, av dessa har två läkemedel utmärkt sig särskilt i bjässens breda portfölj. Xarelto och Eylea står tillsammans för drygt hälften av Bayers försäljning i Sverige. Eylea är en lösning som injiceras i ögat för att behandla svullnad av gula fläcken och ögonsjukdomar som kan leda till nedsatt syn och blindhet. Onödigt att säga vad läkemedlet innebär för patienters livskvalitet. Eylea omsätter runt 300 miljoner kronor och har en marknadsandel på 70 procent. Den andra storsäljaren är det kardiologiska läkemedlet Xarelto som lanserades för fyra år sedan, främst mot förmaksflimmer.