Boehringer Ingelheim samlar patientföreträdare i Patient Summit
Två dagar fyllda med inspirerande samtal mellan patientföreträdare där gemensamma utmaningar identifierades liksom hur man tillsammans kan ta itu med dem – det blev resultatet av årets Boehringer Ingelheim Patient Summit som hölls i Stockholm förra veckan. I mötet deltog 56 patientföreträdare som representerade personer som lever med olika sjukdomar – från olika europeiska länder.
– Jag är mycket nöjd med de givande diskussionerna under årets Patient Summit, säger Paul Dunesky, VD på Boehringer Ingelheim AB. Syftet var att ge de olika patientorganisationerna en möjlighet att dela erfarenheter och diskutera potentiella områden för framtida samarbeten och det var uppenbart att oavsett sjukdomsområde så finns det många gemensamma frågor att arbeta vidare med.
Paul Dunesky, VD på Boehringer Ingelheim. Foto: Boehringer Ingelheim.
56 patientföreträdare från olika medelstora europeiska länder, inklusive företrädare för europeiska paraplyorganisationer för patienter, deltog i Patient Summit och representerade områdena diabetes, njure, lever, lungcancer, lungfibros, fetma, psoriasis, schizofreni samt systemisk skleros.
Även om patientföreträdarna arbetar inom helt olika sjukdomsområden, var det tydligt att de utmaningar de står inför är gemensamma. Bland de områden som diskuterades under mötesdagarna fanns hur man kan stärka patienternas förmåga att delta i beslut som rör deras hälsa, vikten av att arbeta med integrerade vårdlösningar, hur man kan stödja människor som lever med flera sjukdomar och inte minst den stigmatisering som är förknippad med de flesta sjukdomsområden. Människor lever ofta med många olika sjukdomar och hälsovårdssystemen är inte alltid utformade på ett sätt som ger människor den värdighet och respekt de bör få enligt ett holistiskt synsätt.
Den första mötesdagen handlade om ”Stronger Together for all Patients” och fokuserade på att hitta en gemensam plattform för olika utmaningar för att kunna skapa synergi och mentorskap. Dagen inleddes med fallstudier som presenterades av flera patientorganisationer, bland annat Riksföreningen för systemisk skleros och Schizofreniförbundet. Resten av dagen ägnades åt att identifiera gemensamma utmaningar och skapa planer för att tillsammans ta itu med dessa.
Den andra mötesdagen handlade om ”Stronger Together for your Communities”, där patientföreträdare med liknande eller närliggande tillstånd tillsammans identifierade gemensamma utmaningar, lösningar – samt konkreta åtgärder för att kunna ta itu med dessa utmaningar.
Neil Bertelsen, styrelseledamot i PFMD (Patient Focused Medicines Development), höll en föreläsning om Patienterfarenhetsdata och hur patientorganisationer kan använda sin röst för att påverka beslut inom hälso- och sjukvården för att skapa patientcentrerade hälso- & sjukvårdssystem samt patientcentrerat beslutsfattande på regional, nationell och europeisk nivå.
– Det finns fler saker som förenar patientorganisationerna än separerar dem och det fanns uppenbarligen ett flertal tankar kring nya samarbeten och projekt, säger Paul Dunesky.