Ett steg mot färre Regioner?

Regeringen har i veckan meddelat att en ny delegation för effektivitet inom hälso- och sjukvården kommer att inrättas. Målet är att stärka användningen av skattemedel och skapa förutsättningar för en mer hållbar och effektiv vård. Delegationen ska analysera, föreslå åtgärder och sprida goda exempel på hur verksamheter kan effektiviseras, samtidigt som den fördelar ett tillfälligt statsbidrag för omstrukturerings- och effektiviseringsåtgärder. Är detta ett första steg mot färre Regioner månne?

Ett betydande statsbidrag

I budgetpropositionen för 2025 har regeringen föreslagit ett tillfälligt statsbidrag på 250 miljoner kronor per år under perioden 2025–2030, vilket totalt innebär en satsning på 1,5 miljarder kronor. Regioner och samverkande regioner kommer att kunna ansöka om detta bidrag, där prioritet ges till projekt som förväntas ge störst effektiviseringseffekt.

Erik Slottner, civilminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– För att regionerna ska kunna fortsätta att leverera vård av hög kvalitet under ekonomiska utmaningar behöver de kontinuerligt arbeta med att förbättra effektiviteten i verksamheten. Genom delegationen och det tillfälliga statsbidraget kan staten stödja regionerna i detta viktiga arbete, säger civilminister Erik Slottner.

Delegationens uppdrag

Delegationen, som får namnet Delegationen för en effektiv hälso- och sjukvård, kommer att fungera som ett särskilt beslutsorgan inom Kammarkollegiet. Dess uppdrag är att:

  • Bistå med analyser och expertis.
  • Föreslå konkreta åtgärder för ökad effektivitet inom vården och dess administration.
  • Sprida goda exempel på framgångsrika omstrukturerings- och effektiviseringsinitiativ.

Genom att koppla delegationens arbete till ett statsbidrag skapas ekonomiska incitament för regionerna att genomföra långsiktigt hållbara förbättringar.

Delegationens ledamöter

Ledarskapet för delegationen är en central del av dess framgång. Ordförande blir Clas Rehnberg, professor vid Karolinska Institutet och en välkänd expert inom hälsoekonomi. Övriga ledamöter inkluderar Sari Ponzer, Lena Furmark, Sara Spjuth, Jonathan Siverskog, Niclas Johansson och Peter Alvinsson, alla med gedigen erfarenhet inom vård och administration.

Ett viktigt steg för framtiden

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar, med ökande kostnader och krav på högkvalitativ vård trots begränsade resurser. Regeringens initiativ att skapa en delegation och ett riktat statsbidrag kan bidra till att möta dessa utmaningar genom att stödja regionerna i deras effektiviseringsarbete.

Det återstår nu att se vilka projekt som kommer att prioriteras och vilka resultat denna satsning kommer att leverera. Med tydliga mål och starkt ledarskap kan delegationen bli en viktig kraft för att stärka svensk hälso- och sjukvård i en tid av förändring och prövning.