Forskning om stroke och epilepsi beviljas miljonmedel från MedTechLabs
MedTechLabs har beviljat 35 miljoner kronor för forskning på två nya områden. En forskargrupp ska fokusera på teknik för att möjliggöra individuell behandling av dödliga former av stroke och pulsåderbrock. Den andra kommer att kombinera bildteknik för att upptäcka var epileptiska anfall börjar och därmed ge bättre förutsättningar för kirurgisk behandling.
”I denna ansökningsomgång toppade antalet ansökningar och de två projekt som nu beviljats medel under fem år tar sikte på förbättrad diagnostik inom betydelsefulla sjukdomsområden: perifer kärlsjukdom och epilepsi. Förutom en tydlig koppling till klinisk tillämpning har projekten stor potential att bidra till bättre behandling av breda patientgrupper både i Sverige och internationellt”, säger Clara Hellner, MedTechLabs ordförande och fram till nyligen forsknings- och innovationsdirektör, Region Stockholm.
Clara Hellner, MedTechLabs ordförande
Improving health care in peripheral vascular disease: from population-based to individualized decision-making
Forskningsledare är Ulf Hedin, KI och Christian Gasser, KTH. Beviljat belopp: 4,5 miljoner kr per år 2025 –2029.
Sjukdom i form av stroke från åderförfettning i halspulsådern, bristande pulsåderbråck i aorta och sprickningar i aortan utgör en betydande del av dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar med stora konsekvenser för både individer och samhälle. Idag hanteras dessa sjukdomar med strategier baserade på populationsstudier där valet av behandling grundats på algoritmer som optimerar behandlingsresultaten för många, men långt ifrån alla, patienter. Genom ny teknologi för molekylär-, morfologisk-, biomekanisk- och bilddiagnostiska analyser, är det möjligt att profilera patienter så att deras riskbedömning och behandling individualiseras.
Det nya projektet utgår från en translationell forskningsplattform i samverkan mellan Kärlkirurgen vid Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet (KI), SciLifeLab och Institutionen för material- och strukturmekanik, KTH. Inledningsvis ska forskarna ta fram molekylära markörer i blod, biomarkörer, genom avancerade proteinanalyser för patienter med hög risk inom respektive sjukdom. I nästa steg implementeras högupplösande bilddiagnostik som i detalj karaktäriserar molekylära-, morfologiska- och biomekaniska egenskaper för riskbedömning av sjukdomarnas uttryck. Med denna strategi kan patienter med etablerade kliniska riskfaktorer för en ogynnsam sjukdomsutveckling stegvis riskbedömas och effektivt väljas ut för lämplig behandling. Därigenom optimeras både individuell överlevnad och utnyttjande av hälso- och sjukvårdens resurser.
Ulf Hedin, KI och Christian Gasser, KTH.
Imaging the Epileptic Brain using Multimodal Quantum Sensors
Forskningsledare är Daniel Lundqvist, KI och Val Zviller, KTH. Beviljat belopp: 2,5 miljoner kr per år 2025–2029.
Epilepsi drabbar miljontals människor världen över och för 30 procent fungerar inte medicinerna, vilket gör att de får svåra och frekventa anfall. För dessa patienter är kirurgi ofta det bästa alternativet, men det kräver en exakt identifiering av det hjärnområde som orsakar anfallen – kallad SOZ (Seizure Onset Zone). Nuvarande metoder för att hitta rätt zon där anfallen start inkluderar medicinsk bildteknik som MR, PET och EEG, men dessa tekniker ger ibland inte en tydlig bild, särskilt när det inte syns några uppenbara avvikelser i hjärnan. I det beviljade projektet kombineras därför två innovativa tekniker: supraledande nanotrådsdetektorer för enstaka fotoner (SN-SPD) och optiskt pumpade magnetometrar (OPM-MEG).
Forskningsledare är Daniel Lundqvist, Karolinska Institutet & Val Zviller, KTH.
Den första tekniken upptäcker små förändringar i hjärnans ämnesomsättning, medan den andra mäter det magnetfält som genereras av hjärnaktivitet – med otrolig precision. Genom att kombinera teknikerna vill forskarna skapa en unikt detaljerad bild av var och hur onormal hjärnaktivitet sker hos patienten. Detta skulle inte bara hjälpa till att mer exakt lokalisera var anfallen startar, utan också ge nya insikter om hur anfallen startar och sprids vidare i hjärnan. Nyttan ligger i att ge kirurgerna bättre kartor över var de ska operera. Om projektet lyckas kan det därför leda till effektivare behandlingar och bättre livskvalitet för personer med epilepsi. Forskningen vid båda programmen beräknas vara i gång i januari 2025.
MedTechLabs är ett tvärvetenskapligt centrum för patientnära forskning som ska bidra till genombrott i utvecklingen av medicinteknik med betydelse för sjukvårdens viktiga utmaningar och våra stora folksjukdomar. I samtliga program samarbetar alltid forskare och kliniker med både teknisk och medicinsk kompetens. Centrumet drivs gemensamt av KTH, Karolinska Institutet och Region Stockholm.