Information om gynekologisk cancerdiagnostik vid Karolinska Universitetssjukhuset

För oss på Karolinska Universitetssjukhuset är det av största vikt att kvinnor känner sig trygga med att vi erbjuder säker, noggrann och rättvisande diagnostik inom gynekologisk cancervård.

Den senaste tidens rapportering kring diagnostiska problem vid endometriell intraepitelial neoplasi (EIN) vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala har väckt frågor och vi vill därför dela med oss av hur vi arbetar för att säkerställa en trygg och tillförlitlig diagnostik inom detta område.

Klinisk Patologi och Cancerdiagnostik på Karolinska Universitetssjukhuset har under 2023 tagit emot totalt 4 383 vävnadsprover från livmoderslemhinna, och hittills i år har vi analyserat 3 363 prover från Karolinska i Solna och Huddinge samt från Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Av dessa prover har cirka 1 % klassificerats som EIN. En fördjupad granskning av diagnosprofiler för både 2023 och 2024 visar att förekomsten av EIN är i linje med förväntade nivåer. Våra analyser bekräftar också att det finns en hög samstämmighet mellan diagnos vid utredning och de resultat vi får efter operation. Inga tecken på systematiska fel har kunnat påvisas i våra rutiner och bedömningar.

Vi arbetar enligt nationella riktlinjer, som anges i vårdprogrammet för livmoderkroppscancer, och använder WHO-klassificering av tumörer samt KVAST-riktlinjer som grund för vår diagnostik. För att ständigt förbättra vårt arbete håller vi återkommande konsensusronder där kalibrering, sambedömning och utbildning ingår, allt för att säkerställa högsta kvalitet.

Vi förstår hur viktigt det är att kvinnor och deras familjer kan lita på de medicinska bedömningar som görs och känna sig trygga i vår vård. Alla som kommer till oss för diagnostik och behandling ska kunna känna att de är i goda händer, att de får bästa möjliga vård och att varje beslut tas med omtanke och noggrannhet. Att säkerställa denna trygghet är vårt högsta ansvar och en fråga vi ständigt arbetar med.

Stefan Carlens
Verksamhetschef ME Bäckencancer

Mikael Björnstedt
Verksamhetschef Klinisk Patologi och Cancerdiagnostik

Henrik Falconer
Sektionschef Gynekologisk Cancerkirurgi

Peter Zickert
Sektionschef Klinisk Patologi och Cancerdiagnostik