Läkemedel måste skyddas från tullar
Sverige måste vara pådrivande i EU för att läkemedel även i fortsättningen ska undantas från tullar och att en förhandlingslösning med USA måste nås. Det var budskapet när Lif och andra exportbranscher på torsdagen träffade regeringen.
Olika budskap och tvära kast från den amerikanska administrationen vad gäller utrikeshandeln präglar just nu hel världsekonomin. Beskedet tidigare i veckan från president Donald Trump om kommande höga tullar på import av läkemedel följdes dagen därpå av beskedet att alla kommande tullar pausas under 90 dagar.
Alla förlorar på handelskrig
Sofia Wallström, vd för Lif välkomnar beskedet att USA nu tycks kliva tillbaka från det omedelbart hotet om tullar. Hon menar att EU nu måste fokusera på att få till en förhandlingslösning med USA:
– Det finns bara förlorare på handelskrig, och det som är särskilt allvarligt när det gäller läkemedel är att det handlar om människors liv och hälsa. Höga tullar på läkemedel kommer att få mycket allvarliga konsekvenser för patienter, för sjukvården och för företagens möjligheter att verka, säger Sofia Wallström.

Sofia Wallström i en intervju på SVT.
I en intervju med SVT säger Sofia Wallström att tullar på läkemedel kan få mycket allvarliga konsekvenser både för patienter och för svensk ekonomi.
Kraftfulla åtgärder behövs
Det finns oavsett tullar ett akut behov av kraftfulla åtgärder för att stärka de europeiska läkemedelsföretagens konkurrenskraft. Det framkom när företrädare för den europeiska branschorganisationen, EFPIA, samt vd:ar för läkemedelsföretag tidigare i veckan träffade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Företagsledarna underströk de skadliga effekterna av tullar och gav stöd till EUs ansträngningar att undvika tullar på läkemedel genom en förhandlingslösning med USA.
Lif i möte med regeringen
Den 10 april träffade Lif och andra ledande exportbranscher statsminister Ulf Kristersson för dialog kring tullfrågan och dess konsekvenser. Även finansminister Elisabeth Svantesson och bistånds- och handelsminister Benjamin Dousa deltog.
Budskapet från läkemedelsbranschen till regeringen var att läkemedel även i fortsättningen måste undantas från tullar, och att Sverige ska driva att EU ska nå en förhandlingslösning med USA om läkemedel. Sverige bör även vara pådrivande i bättre villkor för forskning och innovation.
Sverige behöver på hemmaplan stärka incitamenten för forskningsinvesteringar via ett mer omfattande FoU-avdrag och via en satsning på att tidigt implementera nya behandlingar.
Lif 11 april