Life Science industrin i Sverige – en nutidsmotor för både folkhälsa och ekonomi

Stockholm-Uppsala vill bli bäst i Europa på life science, men sju avgörande steg krävs för att nå hela vägen menar Stockholms Handelskammare i sin nysläppta rapport ”Från Nobelpris till näringsliv – så blir vi bäst på att omsätta forskning till framgång”.

Life science-sektorn i Stockholm-Uppsala har vuxit till en av Sveriges starkaste ekonomiska motorer. Med en omsättning på 368 miljarder kronor och ett exportvärde som närmar sig 200 miljarder är sektorns betydelse i paritet med fordonsindustrin. Men för att regionen ska bli Europas ledande inom området – något Region Stockholm satte som mål redan 2019 – krävs kraftfulla åtgärder.

Från akademisk briljans till kommersiell kraft
Stockholm och Uppsala står tillsammans för över hälften av Sveriges life science-företag. Här finns både världsledande universitet och internationella läkemedelsjättar som AstraZeneca, Pfizer och Bayer. Men rapporten pekar på ett tydligt glapp: allt för få idéer från akademin når hela vägen till marknaden.

Sju steg för att ta klivet till toppen
För att öka konkurrenskraften och bli ett verkligt globalt nav för forskning, produktion och export av life science-lösningar, listar Stockholms Handelskammare sju konkreta åtgärder:

  1. Tydliga mål – Konkreta, mätbara och tidsatta mål för export, investeringar och företagsutveckling.
  2. Bättre samverkan – Riv hinder mellan akademi, företag och sjukvård för att snabba på kliniska prövningar.
  3. Forskning till företag – Underlätta kommersialisering av idéer och skapa ett ekosystem som gynnar tillväxt.
  4. Attraktivt för talang – Förbättra skolor, bostadsmarknad och internationell rörlighet för att locka spetskompetens.
  5. Stärk näringsklimatet – Öka tillgången till kapital och internationell affärskompetens.
  6. Bättre infrastruktur – Förbättra Arlanda, järnvägar och vägnät för att stärka kopplingarna nationellt och globalt.
  7. Synlighet och marknadsföring – Öka kännedomen om sektorn, både i Sverige och internationellt.

– Vi har forskningen, vi har företagen, vi har kompetensen. Nu krävs konkreta steg för att stärka samarbetet, skapa rätt villkor för expansion och sätta Stockholm-Uppsala på kartan som Europas ledande life science-region, säger Tomas Stavbom, regionchef i Uppsala län på Stockholms Handelskammare.

Klustret – från Södertälje till Uppsala
Regionens styrka är inte bara koncentrationen till ett område utan ett geografiskt sammanhängande kluster där Uppsala, Flemingsberg, Södertälje och Strängnäs alla spelar nyckelroller. Exempelvis kommer hela 68 procent av Sveriges läkemedelsexport från AstraZenecas anläggning i Södertälje.

Life science är inte längre en framtidsbransch – det är en nutidsmotor för både folkhälsa och ekonomi. Stockholm-Uppsala har världsledande forskning, sjukhus i toppklass och företag i världsklass. Men nu krävs fokus, investeringar och samverkan för att ta det sista avgörande steget.

Aida Hadžialić, finansregionråd Region Stockholm.

Röster från branschen:

”Vi har fantastisk forskning. Vi är mycket duktiga på det, men vi behöver bli bättre på att gå från innovation till kliniska prövningar och från innovation till produkt,” säger Marie Gårdmark, vd RegSmart

”Att nya behandlingar når patienter snabbare än idag och att samverkan inom ekosystemet blomstrar är avgörande för att Stockholm fortsatt ska vara världsledande,”  önskar sig Malin Parkler, vd Pfizer

”Jag vill att berättelsen om Stockholm återigen ska bli den om framtidstro, om forskning, om innovationer, om företagande och entreprenörskap,” säger Aida Hadžialić, finansregionråd Region Stockholm.

Utdrag från rapporten ”Från Nobelpris till näringsliv – så blir vi bäst på att omsätta forskning till framgång” från Stockholms Handelskammare:

”Stockholm-Uppsala har egentligen tre eller till och med fyra konkurrenskraftiga life science-områden, men får sin fulla kraft genom att hänga ihop.”

”Omkring en tredjedel av AstraZenecas försäljningsvärde levereras från Södertälje vilket motsvarar 5 procent av hela Sveriges varuexport.”

Klicka här och läs hela rapporten.