Migrän är även en anhörigsjukdom – en fjärdedel av de anhöriga påverkas i hög grad

Cirka en miljon människor i Sverige har migrän, som är en neurologisk sjukdom. Migrän medför stort lidande för den som drabbas, men även omgivningen påverkas i hög grad av sjukdomen. Det visar en ny undersökning bland drygt 3 000 migräniker och deras anhöriga i Sverige, genomförd av undersökningsföretaget Verian på uppdrag av Pfizer.

Ett migränanfall kan komma plötsligt och pågå under några timmar, upp till sju dygn[i]. Att leva med migrän påverkar i första hand den som drabbas, men även familj, partner, vänner och kollegor påverkas. En ny undersökning, där migräniker och deras anhöriga har svarat på frågor om hur de upplever vården, arbets- och privatlivet, visar att en fjärdedel (25 procent) av de som har en anhörig med migrän upplever att de påverkas i ganska eller mycket hög grad. Framför allt är situationen psykiskt påfrestande, svarar 36 procent. 14 procent tycker dessutom att sjukdomen påverkar relationen negativt.


Foto: Johnér Bildbyrå.

Ett sjukdomstillstånd, i det här fallet med återkommande migränanfall som kan pågå i flera dagar och ofta kräver sängläge, påverkar sällan enbart en individ. Även omgivningen vinner på att den drabbades situation förbättras.

– Migräniker och anhöriga ska inte behöva nöja sig med en behandling som är otillräcklig.
De senaste åren har flera nya läkemedel utvecklats, vilket innebär ett paradigmskifte. Fler alternativ gör att både patienten, dess anhöriga och läkare kan förvänta sig mer av en välfungerande migränbehandling, säger Johan Holm, senior medicinsk rådgivare, Pfizer Sverige.

Yngre kvinnor påverkas mer ekonomiskt

Bland anhöriga 18-34 år som uppger att de på något sätt påverkas av sin anhöriges migrän berörs i vissa fall hushållets ekonomi. Fem procent behöver gå upp i arbetstid för att få ihop ekonomin och lika många (fem procent) behöver gå ner i arbetstid för att ta hand om sin migrändrabbade partner. Undersökningen visar här på en stor skillnad mellan könen, då tolv procent av de kvinnliga anhöriga till migräniker 18-34 år uppger att de behöver gå ner i arbetstid. Motsvarande siffra för män i samma åldersgrupp är endast två procent.

Baserat på undersökningen förväntas cirka 1,5 miljoner människor 18-79 år i Sverige
(20 procent) leva nära en person (partner, barn eller förälder) med migrän.

Om migrän

Migrän är en neurologisk sjukdom med en stor ärftlig komponent som kan vara både episodisk och kronisk till sin natur. Sjukdomen är underdiagnostiserad och underbehandlad. Karaktäristiskt för migrän är att den kommer anfallsvis och yttrar sig som en intensiv, ofta halvsidig bultande smärta. Andra typiska symtom är illamående, kräkningar, lukt-, ljus- och ljudkänslighet.

Många patienter vittnar om den totala ”nedstängningen av livet” som ett migränanfall innebär och hur det blir omöjligt att fungera i vardagen[ii]. Många kan inte arbeta fullt ut, tvingas byta jobb eller blir sjukskrivna samt har svårigheter att delta i familjelivet och sociala aktiviteter, vilket försämrar livskvaliteten[iii]. Med ökad diagnostisering och modern förebyggande behandling skulle 1,4 miljoner migrändagar kunna undvikas med ökad livskvalitet och fler friska dagar som följd[iv].

Migrän kan behandlas på flera olika sätt, beroende på hur sjukdomen påverkar patienten. Behandling påverkar också långsiktigt genom att minska risken för att utveckla kronisk migrän – att under minst tre månaders tid haft återkommande huvudvärk minst 15 dagar per månad, varav åtta dagar med migrän[v]. Behandling sker enligt en trappa där patient och läkare prövar och utvärderar alternativen med syfte att rätt insats ska ges på rätt nivå.

Om undersökningen av Verian (före detta Kantar Public)

Undersökningen ”Leva med migrän i Sverige 2024” har genomförts bland den svenska allmänheten, 18-79 år, via webbenkät med Verians slumpmässigt rekryterade Sifopanel. Huvudmålgrupp är de som har migrän och/eller är nära anhörig till en person som har migrän. 3 124 intervjuer har genomförts. Undersökningen är utförd på uppdrag av Pfizer och genomförd under perioden 20 maj–9 juni 2024.

Undersökningen kompletterar Pfizers ”Migränrapporten 2023”som visar att migrän är underdiagnostiserat i Sverige och att alltför få har tillgång till läkemedel som har utvecklats specifikt för att behandla återkommande migrän.