Nordisk deklaration stärker samarbetet mot AMR

De nordiska länderna har enats om en politisk deklaration om arbetet mot antimikrobiell resistens (AMR). Genom deklarationen vill länderna stärka samarbetet inom Norden för att motverka antibiotikaresistens och säkra tillgång till antibiotika för människor och djur samt minska spridning av antibiotika och bakteriella ämnen till miljön.

– För att kunna möta det växande hotet från resistenta bakterier stärker vi nu vårt nordiska samarbete när det kommer till bland annat produktionskapacitet, gemensamma behandlingsriktlinjer och ansvarsfull användning. Som enskilda länder är vi små marknader därför behöver vi arbeta mer tillsammans – över gränser och sektorer, för att även i framtiden kunna säkerställa tillgången till fungerande antibiotika, säger socialminister Jakob Forssmed.

I deklarationen lyfts det så kallade One Health-perspektivet, som är ett tvärvetenskapligt sätt att hantera och se på hälsohot och människors och djurs hälsa. Eftersom AMR uppstår och sprids i flera sektorer, så som hälso- och sjukvården, lantbruket och i vatten, måste också åtgärder genomföras och omfatta flera sektorer.

Deklarationen lyfter också det internationella perspektivet i arbetet mot AMR, eftersom detta är ett globalt problem som sprids över landsgränser. De nordiska länderna lyfter behovet av att stödja andra länder till att främja ansvarsfull användning av antimikrobiella medel, förbättra vårdhygien och förebygga infektioner samt förhindra ytterligare spridning av resistenta bakterier i människor, djur och miljön globalt.

Nordiska ministerrådet vill också stödja ett starkare samarbete om tillgång till antibiotika, till exempel vad gäller produktionskapacitet, upphandling, modeller för att stärka tillgång på marknaden, gemensamma behandlingsriktlinjer och ansvarsfull användning. Man vill också identifiera nödvändig forskning och utveckling samt stödja möjliga nordiska mekanismer för att stärka utvecklingen av nya antimikrobiella medel.

Antimikrobiell resistens

Antimikrobiell resistens (AMR) innebär i korthet att smittämnen (bakterier, virus, parasiter och svampar) utvecklar en motståndskraft mot behandlingen. I synnerhet bakterier som är resistenta mot antibiotika utgör ett tilltagande hot mot hälsa och livsmedelsproduktion världen över. Resistenta bakterier kan på samma sätt som andra bakterier överföras mellan människor, djur och livsmedel, samt spridas i vår miljö. Detta innebär att flera områden så som människors och djurs hälsa, miljö, forskning, utbildning, handel och internationellt utvecklingssamarbete behöver involveras för att bekämpa antibiotikaresistens i en tvärsektoriell så kallad One Health approach. Resistens mot antimikrobiella medel generellt, där antibiotika ingår, är ett globalt problem.

Socialminister Jakob Forssmed är den minister i regeringen som har ansvar för frågan om antimikrobiell resistens.

Sveriges arbete mot antibiotikaresistens