Ny laboratoriebyggnad invigd på Medicon Village
Medicon Village invigde idag en ny byggnad för laboratorieverksamhet och stärker därmed sin roll som den naturliga noden för forskning och företagande inom life science i Sydsverige. Bristen på ändamålsenliga lokaler för forskningsbolag riskerar att hämma tillväxten inom life science-sektorn i Öresundsregionen. Genom denna satsning på 12 500 kvm fördelade i 4 plan stärks förutsättningarna för fortsatt expansion under kommande år.
Byggnaden är den första laboratoriebyggnaden som uppförts på Medicon Village sedan AstraZeneca lämnade Lund 2012 och den största satsningen på laboratoriekapacitet i Skåne på många år. Den nya laboratoriebyggnaden är ett viktigt bidrag för att positionera Skåne som en av Skandinaviens ledande life science-regioner.
Tre viktiga anledningar som låg bakom Medicon Villages beslut att uppföra en ny laboratoriebyggnad var att stärka infrastrukturen inom sydsvensk life science, skapa laboratorieytor för bioteknikföretag med växtvärk samt öka laboratoriekapaciteten för forskningsbyns fler än 2800 medarbetare i fler än 180 bolag och organisationer inklusive SmiLe Incubator.
– Vi har arbetat med att utveckla projektet kring laboratorielokaler under ett antal år och att idag få inviga den nya byggnaden innebär en milstolpe för Medicon Village. Byggnaden skapar förutsättningar för befintliga bolag att expandera och öppnar även upp för att nya bolag ska kunna etablera sig hos oss och växa. Det känns mycket bra att vi kan fortsätta satsningen och säkerställa Mats Paulssons mål att överskott från fastighetsbolaget ska gå till viktig forskning i regionen, säger Erik Jagesten, vd för Medicon Village Fastighets AB.
– Den nya laboratoriebyggnaden stärker bilden av Lund som forsknings- och universitetsstad, och bidrar till att positionera Medicon Village som den naturliga noden för life science i Sydsverige. Satsningen är även betydelsefull ur ett Öresundsperspektiv då vi ser en stor potential i att locka fler danska bolag till Skåne. Ett starkare forskningsutbyte över sundet är viktigt för regionens konkurrenskraft, säger Petter Hartman, vd på Medicon Village Innovation AB.
Utöver Redoxis, Truly Labs, Alligator Bioscience och Cellevate är SARomics Biostructures ett av de första bolagen att flytta in i den nya byggnaden. Bolaget specialiserar sig på strukturbestämning av proteiner och rationell läkemedelsutveckling och har funnits på Medicon Village sedan forskningsbyn etablerades 2012.
– Att vi får en tre gånger så stor yta i den nya byggnaden är en nödvändighet för vårt bolags överlevnad och expansion i Lund. Att vi dessutom fått vara med och designa ytorna så att de anpassas för vår verksamhet är en otrolig förmån, säger Björn Walse, vd på SARomics Biostructures AB.
Medicon Village har högt ställda mål avseende klimatansvar och blev 2023 som första forskarpark i Norden hållbarhetsverifierad enligt ISO 26000. Den nya laboratoriebyggnaden är därför miljöcertifierad och inkopplad på det prisbelönta energisystemet Ectogrid, ett system från E.ON där fastigheter med olika energibehov kopplas samman för att kunna lagra energi och dela överskott av både värme och kyla. Medicon Village var först ut med att installera denna energilösning.
Forskningsbyn Medicon Village är den naturliga noden för forskning och företagande med inriktning på life science i Sydsverige. Genom att underlätta gränsöverskridande samarbeten skapas förutsättningar för att medicinska framsteg ska ge fler människor ett friskare och hälsosammare liv. På Medicon Village, som grundades 2012, arbetar drygt 2 800 personer i fler än 180 företag och organisationer. Fastighetsverksamheten hanteras av Medicon Village Fastighets AB och innovationsverksamheten av Medicon Village Innovation AB. Båda bolagen är helägda av ”Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande”.
Mats Paulssonstiftelserna är samlingsnamnet för de stiftelser som entreprenören Mats Paulsson är initiativtagare till. Här ingår Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande, Mats Paulssons stiftelse och Stiftelsen Stefan Paulssons Cancerfond. En gemensam nämnare för stiftelserna är att stödja ändamål som gagnar vetenskaplig forskning och innovationer inom framför allt medicin och life science. Sedan den första stiftelsens tillkomst 2005 har inklusive årets donationer sammanlagt drygt 223 mkr donerats till forskning. I styrelsen för ”Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande” ingår Göran Grosskopf (ordf), Mats Paulsson, Anders Sundström, Thomas Laurell och Jan Nilsson.