Nytt AI-samarbete ska ge robotar ”sunt förnuft”
Finns det ”kloka” robotar? Nej, inte idag. Men nu ska forskare vid Umeå universitet försöka ändra på detta, i ett samarbete mellan datavetenskap och statistik vid Handelshögskolan.
– Vi ska utveckla tekniker så att robotarna med hjälp av oss människor lär sig det vi ibland kallar ”sunt förnuft”, säger professor Thomas Hellström.
Thomas Hellström ansvarar för det nya projektet ”Robotar med kausala förmågor” som finansieras av Vetenskapsrådet. Syftet är att utveckla robotarnas förmåga att se orsakssamband och samtidigt räkna ut vad som egentligen inte ”spelar roll”.
– Det är grundläggande för att kunna lösa problem, fatta beslut och förutsäga saker, men också att vara kreativa. Här är vi människor helt överlägsna dagens AI-system, säger Thomas Hellström.
Han är professor i datavetenskap med inriktning mot robotik, och leder forskargruppen Intelligent Robotics på Umeå universitet, ett team som både har koordinerat och medverkat i en rad nationella och internationella projekt.
Intelligent robot
Men vad menas då med kausala förmågor? Ja, ett enkelt exempel kan vara en mataffär och hur mycket glass som säljs under en dag, kontra hur butikens elförbrukning samtidigt ser ut.
– Är det varmt så ökar både försäljningen av glass och elkonsumtionen, de är alltså korrelerade, men det finns inget orsakssamband som gör att glassförsäljningen ökar om elförbrukningen går upp, och det här förstår vi människor – men tyvärr inte dagens datorer och robotar, säger Thomas Hellström.
Ett annat exempel är en servicerobot som arbetar i lunchrummet på ett äldreboende. Roboten observerar hur en person, Jan, efter att ha ätit lunch ofta sätter sig bredvid Julia i soffan för en pratstund. Efter en stund öppnas dörren till köket och kaffevagnen rullas in. Julia klappar i händerna och ler förtjust, medan Jan går över till matbordet för att dricka kaffe.
– En intelligent robot måste förstå att det var kaffet som fick Julia att le, och inte att Jan lämnade soffan, det vill säga den måste förstå skillnaden mellan observerade korrelationer och verkliga orsakssamband, säger Thomas Hellström.
Lär sig genom frågor
Han ska nu, tillsammans med docent Suna Bensch, universitetslektor vid Institutionen för datavetenskap, och Xavier de Luna, professor i statistik vid Handelshögskolan samt Filip Edström, doktorand i statistik, lära robotarna just detta.
– I vårt projekt kommer robotarna att samtala med människor och fråga om hur världen fungerar, förklarar Thomas Hellström.
I kombination med observationer lär roboten sig successivt att förstå orsak och verkan.
– Roboten kan bättre göra planer för att nå uppsatta mål eftersom den vet mer om vad som sker när den utför olika typer av handlingar. Den kan också lära sig att bättre förstå oss människor, eftersom den inser syfte och mål med de saker vi gör, säger Thomas Hellström.