På väg till FN:s högnivåmöte om antibiotikaresistens

Den 26 september håller FN ett högnivåmöte på temat antibiotikaresistens. En av deltagarna är React vid Uppsala universitet. Bland annat ska de överlämna underskrifter från kampanjen ”Call to Global Action”. Uppsala universitets Annica Hulth intervjuade Anna Sjöblom, chef för React Europa.

”Framför allt är det viktigt att pengar kommer på bordet och att poltiska åtaganden verkligen nu genomförs”, säger Anna Sjöblom, chef för React Europe.

Vad hoppas du att mötet ska leda till?

– Framför allt är det viktigt att pengar kommer på bordet och att politiska åtaganden verkligen genomförs. Det är en global rättvisefråga, där omställning för att skydda antibiotikan måste göras i alla samhällen och alla sektorer, men förutsättningarna ser väldigt olika ut.

– På senaste tiden har det har varit en del framgångar inom det här området. Det finns ett större engagemang nu än 2016 då det senaste högnivåmötet hölls. Det finns ett bredare angreppsätt där man idag förstår bättre kopplingar mellan, humanhälsa, djurhälsa och miljön. Det här är det andra högnivåmötet i historien som hålls om antibiotikaresistens, så det är ett sällsynt och unikt tillfälle.

Hur har React varit med och bidragit till FN-deklarationen?

– Vi började tidigt, redan i början på förra året, med olika aktiviteter och att ta fram rekommendationer. Bland annat hölls i maj förra året ett dialogmöte med Uppsala universitet som värd under Sveriges EU-ordförandeskap.

– Vi hade också i samarbete med Dag Hammarskjöldsfonden ett mindre rundabords-samtal med fokus på låg- och medelinkomstländer och vilka prioriteringar som är viktiga för deras arbete. ReAct är ett globalt nätverk och har jobbat hårt att skapa en bredare representation som också inkluderar civilsamhället.

Ni är ett globalt nätverk, hur har diskussionerna gått inför FN-mötet?

– Det är ju en enorm samhällsomställning som behöver genomföras och precis som med klimatkrisen finns det olika förutsättningar i olika delar av världen att agera. Det har varit viktigt för oss att samlas och diskutera hur ledarskapet ska ske, civilsamhällets roll och akademins roll. Vi har också ägnat mycket tid åt att prata om hur vi kan kommunicera så att beslutsfattare förstår allvarsgraden.

Vilka viktiga ämnen står på agendan på toppmötet i New York?

– Vi i React har lusläst alla versioner av deklarationen och gett input genom olika kanaler. Vi har lagt vikt på rättvisefrågorna, att alla som behöver får tillgång till befintliga antibiotika, och även se till att framtagandet av nya antibiotika tar fart. Vi har också tryckt mycket på att låg- och medelinkomstländer får stöd i omställningen.

– Deklarationen är nu färdig och har lämnats över till mötesordföranden. Högnivåmötet i sig är ett sätt att belysa frågan, så att vi får ett starkt politiskt ledarskap i den här överenskommelsen. För oss i React handlar det om att samla civilsamhället och se till att politikerna får en push. Så att vi kan lämna mötet med känslan att det finns ett ”före” och ett ”efter”.

Under mötet kommer överlämnas underskrifter till Reacts ”Call for Global Action”. Vad är tanken med det?

– I den här frågan har det inte funnits så många samlande plattformar utanför expert- och politikerleden. Vi har bjudit in grupper i hela världen att vara med och utforma texten. Vi trycker väldigt mycket på rättvisefrågor, på vikten av prevention och att inkludera olika grupper i arbetet.

Text: Annica Hulth för Uppsala universitet publicerad på universitetet hemsida här.

Fakta: ReAct

  • ReAct – Action on Antibiotic Resistance – är ett globalt nätverk med syfte att sammanföra olika aktörer och åstadkomma åtgärder inom antibiotikaresistensområdet, som vilar på vetenskaplig grund.
  • ReAct koordi­neras från Uppsala universitet i centrala Uppsala. Det finns ytter­ligare tre center runt om i världen i Zambia, Ecuador och Indien.
  • I ett ”Call to Global Action” lyfts tio fakta om antibiotikaresistens och vikten av att agera. Till exempel dödligheten, hälso- och sjukvårdskostnader, ökad fattigdom och bristande tillgång till antibiotika, men också vikten av samordning mellan flera sektorer och lokalsamhällenas roll.