Sjukvårdsministern talade om svensk cancervård i Bryssel

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson talade på European Cancer Summit, en av de största konferenserna för cancerfrågor i Europa. Konferens hölls i slutet av november i Bryssel och samlade experter, beslutsfattare och civilsamhället från hela Europa.

Sjukvårdsministern deltog i ett panelsamtal och talade då om den uppdaterade nationella cancerstrategin, som väntas presenteras i slutet av november samt om EU:s gemensamma cancerplan.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson talar på EU-mötet  European Cancer Summit i Bryssel. Foto: Joel Apelthun/Regeringskansliet

– Att utveckla och förbättra cancervården är en av mina viktigaste prioriteringar som sjukvårdsminister. Jag berättade om regeringens satsningar och ambitionshöjning på området samt vikten av fortsatt samarbete kring frågan inom EU. Ytterst handlar det om patienten – om tidig upptäckt, överlevnad och god rehabilitering, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

European Cancer Summit arrangeras av European Cancer Organisation och hölls i Bryssel den 20–21 november för att diskutera innovativa lösningar på de utmaningar som vårdsystemen i Europa står inför. Bland talarna på konferensen fanns bland andra EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides och Ulrika Årehed Kågström, ordförande för Union for International Cancer Control och generalsekreterare för Cancerfonden.

Sjukvårdsministern deltog i ett panelsamtal och talade då om den uppdaterade nationella cancerstrategin, som väntas presenteras i slutet av november samt om EU:s gemensamma cancerplan. Sverige har sett positiva effekter av strategibaserat arbete sedan den första nationella strategin lanserades 2009, vilket har lett till konkreta och positiva resultat för cancerpatienter. Uppdateringen av den nationella cancerstrategin är ett mycket viktigt steg för att genomföra en ambitionshöjning inom cancervården i helhet.

Regeringens insatser på cancerområdet:

  • Ökade anslag: Regeringen har avsatt över en miljard kronor per år för att förbättra cancervården, inklusive en ökning av anslagen med 500 miljoner kronor per år från 2024 till 2026.
  • Uppdatering av den nationella cancerstrategin: Den nationella cancerstrategin, som först togs fram 2009, ska uppdateras för att möta nuvarande och framtida utmaningar. Detta inkluderar även barncancer.
  • Årliga överenskommelser med SKR: Regeringen har slutit årliga överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att säkerställa en jämlik och effektiv cancervård med fokus på kortare väntetider.
  • Kortare väntetider: Regeringen har gett Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten i uppdrag att stödja regionernas arbete med att korta väntetiderna för några av de vanligaste cancerdiagnoserna.
  • HPV-vaccinationer: Regeringen vill att livmoderhalscancer ska utrotas och avsätter därför särskilda medel för att främja en hög och jämlik vaccinationstäckningsgrad mot HPV. Målet är att livmoderhalscancer ska vara utrotat i Sverige till 2027.
  • Fokus på precisionshälsa: Ytterligare satsningar har gjorts inom precisionshälsa för att förbättra preventionsarbetet och effektivisera sjukvårdskedjan, något som gynnar både sjukvården och cancerpatienterna.