Starkare tillsammans: Så bygger Meliva framtidens primärvård
På knappt fyra år har de mångdubblat sin verksamhet och har i dag 31 primärvårdsmottagningar i tre regioner samt specialistvård och företagshälsovård. Men trots att de är relativt nya i Sverige har Meliva över 115 års erfarenhet inom vården tack vare sitt moderbolag, den finska vårdgivaren Mehiläinen.
Melivas resa i Sverige började år 2020 då finska Mehiläinen förvärvade en grupp erfarna vårdgivare med syftet att tillsammans bidra till utvecklingen av den svenska sjukvården. Men egentligen startade det något år tidigare. Melivas medicinska chef Ron Liebkind, som på den tiden drev Sibyllekliniken, hade funderat ett längre tag på hur de skulle kunna höja och bredda sitt erbjudande mot patienterna.
– Det hade skett så många förändringar från regionens håll och det krävdes alltmer för att bedriva god primärvård. Det hade helt enkelt blivit svårare att vara en ensam aktör. Så jag började fundera på hur vi kunde göra för att möta det här och kom fram till att det skulle vara mycket bättre att jobba i kluster tillsammans med andra vårdgivare.
Starkare tillsammans
Han tog kontakt med sin kollega och vän Carina Widlund, läkare och verksamhetschef på Söderdoktorn och bollade sina tankar. Det resulterade i att Söderdoktorn, Sibyllekliniken och ytterligare två husläkarmottagningar inledde ett samarbete som blev embryot till det som i dag är Meliva.
– Vi delade idén om vad bra och rättvis vård är. Det handlar framför allt om att sätta patienten i fokus, att husläkaren ska känna sin patient väl, och att man för att behandla alla patienter lika måste behandla alla patienter olika, eftersom alla är individer, säger Carina Widlund.
Sen kom pandemin och bromsade upp planerna en del, men 2020 blev de kontaktade av den finska vårdgivaren Mehiläinen, som var intresserade av att etablera sig i Sverige och nyfikna på den nya konstellationen av husläkarmottagningar som bestämt att de skulle samarbeta med varandra.
– Det var så klart mycket spännande. Mehiläinen har varit verksamma inom sjukvården i Finland ända sedan 1909 så det är ett gammal känt varumärke med en bred repertoar av vård i Finland, säger Ron Liebkind som själv har erfarenhet av att arbeta på just Mehiläinen innan han flyttade till Sverige.
Anders Westerholm vd, Ron Liebkind medicinsk chef och Carina Widlund verksamhetschef på Söderdoktorn.
Stort intresse
När bollen väl var i rullning, och med Mehiläinen som moderbolag, växte Meliva rejält för varje år. Fler och fler vårdgivare förvärvades och intresset för att följa med på resan var stort. I dag är de en av landets största aktörer inom primärvård och har cirka 155 000 listade patienter, 31 vårdcentraler och BVC-mottagningar i tre regioner.
Men det är inte bara primärvården som visar intresse för Meliva, utan även företagshälsovård och specialistvård.
– Nu har vi precis fått med oss Cevitagruppen och DBI från specialistvården och sedan tidigare har vi BUMM i Stockholm. Det har varit den naturliga förlängningen för oss. Primärvården ska vara ett nav, men samtidigt finns det behov av de här specialistenheterna och när de är med oss i gruppen kan vi hålla ihop patientresan ännu bättre, säger Melivas vd Anders Westerholm.
Mehiläinen och Meliva jobbar efter devisen lokalt ägarskap med central stöttning, delade värderingar och gemensamt ledningssystem, säger vd Anders Westerholm.
Det senaste förvärvet, Cevitagruppen, som är en samling specialistkliniker inom bland annat gynekologi, öron-näsa-hals och ortopedi, ger Meliva bredare specialistkompetens. Och genom förvärvet av DBI Vård & Hälsa, som är en av de största privata vårdgivarna inom ortopedi i Stockholm och Västerås och särskilt inriktad på hand- och fotkirurgi, får Meliva ytterligare breddad kompetens. Dessutom ingår sedan tidigare tre BUMM, Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, i Region Stockholm i Meliva.
Lokalt ägarskap och gemensam kultur
Med sina 115 år har Mehiläinen förstås enorm erfarenhet av innovation inom sjukvård och är en trygg och stark ägare, men trots sin storlek lämnar de mycket utrymme till de enskilda enheterna för lokal utveckling påpekar Anders Westerholm.
– Mehiläinen och Meliva jobbar efter devisen lokalt ägarskap med central stöttning, delade värderingar och gemensamt ledningssystem. För Meliva är ingenting utan sina delar och våra verksamheter vet bäst hur deras patienter ska bemötas och vilken hjälp de vill ha. Vi ska aldrig gå in och förändra sådant som redan fungerar. Men vi stöttar alltid från centralt håll så att våra enheter kan utvecklas långsiktigt, säger han och tillägger att patienterna till en början knappt märker när en vårdgivare går över och blir Meliva, och att det är just det som är tanken då de möts av samma personal som tidigare.
För patienterna ska varumärket Meliva vara en kvalitetsstämpel.
– Vi jobbar lika i alla våra enheter med verksamhetsplanering, systematiskt kvalitetsarbete, medarbetarfokus och datadrivna insikter. Där kan vi dra stor nytta av varandra, säger han och fortsätter:
– Jag skulle vilja tillämpa uttrycket ’att behandla alla lika är att behandla alla olika’ även på Meliva internt. Det finns väldigt mycket vi kan samverka kring och lära mellan våra verksamheter, men vi får heller aldrig glömma att vård är väldigt lokalt. Det handlar om vilken patientgrupp du har och vilken medarbetargrupp du har. Våra olika kliniker är som ett tvärsnitt av samhället och jag skulle gissa att vi talar minst 20 olika språk i Meliva vilket är en oerhörd tillgång.
Digital vård
Mehiläinen var tidigt drivande i digitaliseringen av vård i mobilen och datorn, en utveckling som Meliva fortsätter att driva i Sverige.
– En bra digital tjänst är en hygienfaktor i dag, det förväntar sig våra patienter att vi ska erbjuda. Vi kan möta flera behov i mixen mellan det digitala och de fysiska vårdmötena, men även här får man känna in vad patienten önskar, säger Carina Widholm.
Meliva har därför en digital klinik genom appen Meliva dit patienter kan vända sig för att få kontakt med sin vårdcentral, hjälp med lindrigare besvär, barnrådgivning och första linjens psykiatri. Dessutom erbjuder de sina patienter olika program för egenvård såsom sömn, nikotinavvänjning och viktnedgång. I samma app finns även ”Barnens Meliva”, som bemannas av barnsjuksköterskor i Västra Götaland, där vårdnadshavare snabbt kan få digital hjälp.
– Vi gör ingen stor skiljelinje mellan digital och fysisk vård utan vill i stället fokusera på att ge rätt vård, inte minst för att nyttja våra resurser på bästa sätt. Med det sagt så kan vi göra mycket mer digitalt och det ska vi göra när det är rätt och passar och gynnar både patienten och våra medarbetare. Här på Söderdoktorn inleder vi till exempel nu en pilot med AI-baserad journalföring, säger Anders Westerholm.
Erfarenhetsutbyte
Inom Meliva samverkar de olika enheterna ofta över gränserna i olika råd som exempelvis det Medicinska rådet där alla medicinskt ledningsansvariga möts och diskuterar fokusområden och samarbeten.
– Vi möts och utbyter erfarenheter, jämför och lär av varandra. Det kan handla om allt från läkarkontinuitet och behandling av kroniska sjukdomar till vår antibiotikaförskrivning. Det finns mycket data inom gruppen som är intressant att jämföra och lära sig av, säger Ron Liebkind.
– Vi möts och utbyter erfarenheter, jämför och lär av varandra, berättar Ron Liebkind.
Ett annat forum är Melivarådet där alla verksamhetschefer träffas fyra gånger per år för liknande erfarenhetsutbyte.
– Utöver det har vi verksamhetschefer både månadsmöten och så gott som daglig digital kontakt med varandra där vi stämmer av och bollar olika saker. Det är väldigt värdefullt, säger Carina Widlund.
Carina Widlund & Ron Liebkind med några av medarbetarna på Meliva.
Framtidsplanerna
Framöver ser Anders Westerholm att Meliva ska växa på fler ställen runtom i landet. Han stänger heller inte dörren för att bredda verksamheten ytterligare och nämner bland annat tandvården som ett exempel.
– Vi har hela tiden ögonen öppna för olika områden och möjligheter där vi tror att vi kan göra skillnad. Tandvård är intressant att titta på för det är ett område som jag tror att vi kan hantera inom samma struktur som Meliva har nu och ge ett mer samlat vårderbjudande till våra patienter. Även företagshälsovården är fortsatt intressant som en pusselbit i att arbeta med förebyggande insatser.
Men trots att fokus är på tillväxt så får det inte gå för snabbt, utan Meliva ska växa klokt, säger Anders Westerholm och avslutar:
– Nu bygger vi grunden för ytterligare 100 år av god sjukvård framöver!
Text: Karin Cedronius för Pharma Industry
Foto: Bosse Johansson Fotograf