Största forskningsproppen någonsin

Forsknings- & innovationspropositionen: Regeringen satsar 6,5 miljarder på forskning och innovation inom Life Science för att stärka den globala konkurrenskraften och accelerera hälsofrämjande utveckling.

Regeringen presenterar i forskningspropositionen för 2025–2028 en omfattande satsning på forskning och innovation med målet att Sverige ska vara en ledande kunskapsnation och ett av världens främsta forskningsländer. Life Science lyfts fram som ett centralt område för att möta nationella och globala hälso-utmaningar, där Sverige har starka förutsättningar att bidra med banbrytande forskning och innovation.

Utbildningsminister Johan Pehrson vid pressträffen den 12 december.

För att stärka Sveriges position inom Life Science och relaterade områden föreslås långsiktiga investeringar i avancerad forskningsinfrastruktur som SciLifeLab, MAX IV och ESS, vilka är avgörande för forskning av högsta kvalitet inom bioteknik, medicin och hälsa. Dessa infrastrukturer erbjuder unika möjligheter för utveckling av nya läkemedel, diagnostik och andra teknologiska innovationer.

I propositionen framhålls behovet av praktiknära forskning inom hälsoområdet för att effektivt hantera komplexa samhällsutmaningar, både nationellt och globalt. Det innebär satsningar som stärker kopplingen mellan forskning och praktisk tillämpning i vård och omsorg. Detta är särskilt viktigt inom Life Science-sektorn, som utgör en viktig motor för innovation och ekonomisk tillväxt i Sverige.

En central del av regeringens strategi är att öka Sveriges deltagande i internationella forskningssamarbeten, inklusive EU:s ramprogram för forskning och innovation. Genom att främja samarbete och utbyte stärker Sverige sin position som ett attraktivt land för forskningsinvesteringar, vilket är avgörande för Life Science.

Propositionen anger att forskningsanslagen ska öka successivt med totalt 6,5 miljarder kronor fram till 2028. Även om en exakt siffra för Life Science-sektorn inte specificeras, framgår det att betydande resurser riktas mot hälsoområdet och forskningsinfrastruktur med relevans för sektorn.

Sammanfattningsvis innebär propositionen en ambitionshöjning för forskning och innovation inom Life Science, med fokus på excellens, internationalisering och banbrytande teknologi. Detta görs genom investeringar i infrastruktur, praktiknära forskning, internationellt samarbete och strategiska satsningar på att stärka Sveriges konkurrenskraft i en global kontext.