Svensk-afrikanskt kirurgiskt samarbete siktar mot nästa steg

När Magnus Tisell, till vardags kirurg på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, åkte till Malawi i början av 2018 blev det en ögonöppnare för hur betydande bristen på kirurgiskt utbildad personal är för mortalitet i landet. Situationen var densamma i flertalet länder i Väst-Afrika, ett fåtal kirurger på många miljoner invånare. Det blev startskottet till en ideell förening som samlar kirurger och sjukvårdspersonal från samtliga stora universitetssjukhus i Sverige och ett antal sjukhus i östra Afrika för långsiktigt samarbete med fokus på kunskapsöverföring. Swedish African Neurosurgery Collaboration, SANC. Sedan dess har verksamheten vuxit och genererat omfattande effekter för neurokirurgisk vård i Väst-Afrika. Drygt fem år efter den första resan har det genomförts över 120 operationer på plats vid sjukhus i Nigeria, Gambia, Ghana och Sierra Leone, tränats över 200 sjukvårdsanställda och antalet operationer lokalt har ökat med över 43% . Initiativet har utvärderats av oberoende organisationer och lovordats just för de varaktiga effekterna. Magnus Tisell förstärker vikten av detta:

”Vi är inget SWOT team som drar in och sedan lämnar. Hela syftet är att samverka långsiktigt och bygga upp kompetensen lokalt. Därför utförs operationerna av den lokala sjukvårdspersonalen, i samarbete med den svenska delen av SANC,” berättar Magnus Tisell.

Magnus Tisell är initiativtagare till Swedish African Neurosurgery Collaboration, SANC.

För att kunna genomföra avancerade operationer har det även skeppats ned material och utrustning som olika bolag har stått för. Och just detta, att involvera bolag på ett sätt som skapar en win-win för patienter och företag är något som SANC nu vill utforska mer.

”För att kunna fortsätta att driva den här verksamheten är vi beroende av att hitta samarbetspartners som kan stötta både materiellt och finansiellt. Vi vill skapa möjligheter för bolagen att dra nytta av att exponeras mot nya marknader och positionera sig, utöver att vi tacksamt tar emot filantropiska bidrag från både företag och allmänhet. Varenda krona går till verksamheten eftersom organisationer bygger på ideella krafter”.

Föreningen har sedan tidigare en handfull partnerskap med medicintekniska företag, däribland Po Medica, B Braun och Medan, och nu startar en kampanj för att öka intresset bland fler samarbetspartners att bidra. Dels kommer det att ske en föreläsningsturné vid regionala life science kluster runt om i landet, dels så jobbar föreningen nu intensivt med att nå ut i olika kanaler för att berätta om sin verksamhet för allmänheten, vars bidrag också har en betydande roll i föreningens ekonomi.

Om man är intresserad av att utforska samarbeten med SANC kan man vända sig direkt till Magnus Tisell som är ordförande i föreningen, eller gå vägen via Ventures Accelerated som jobbar ideellt med arbetet att utforma ömsesidigt gynnsamma lösningar för bolag som önskar stötta verksamheten och samtidigt positionera sig mot växande marknader på den afrikanska kontinenten.

Text: Helena Strigård